Burkina Faso: deu anys d’una guerra silenciada

Els enfrontaments entre grups Jihadistes i el govern van ser les causes que van provocar el conflicte

Nenes jugant a pòquer a un camp de refugiats.

Burkina Faso, és un petit país d’Àfrica Occidental. Des de 2015 està vivint una de les crisis més greus de la seva història. Grups Jihadistes associats a Al-Qaida i l’Estat Islàmic van començar a fer atacs al nord del país.  Aquests grups són organitzacions armades que segueixen interpretacions radicals de l’Islam. El seu objectiu principal és establir un govern basat en l’islam i aconseguir el territori de la actual Burkina Faso. a través de la violència. 

Burkina Faso està situat en una zona africana on hi ha molta pobresa, per aquest factor el govern del país no té prou recursos per protegir a tota la població, i això ha permès que els grups Jihadistes es facin forts, i intensifiquin els seus atacs.

La guerra ha fet que més de dos milions de persones hagin de fugir de casa seva. Això significa que han perdut tot el que tenien: la seva casa, la seva feina, la seva família. Moltes d’aquestes persones viuen ara en campaments de refugiats, on falta menjar, aigua i atenció mèdica. Per solucionar-ho les Nacions Unides o la Creu Roja, estan treballant per ajudar a la població. Però encara no és suficient

 

A Occident, aquesta crisi també s’ha caracteritzat per un fort encobriment mediàtic. Els conflictes a l’Àfrica sovint no reben l’atenció internacional que mereixen, i això fa que la comunitat global trigui més a reaccionar. Per aquest motiu, no hi ha una xifra oficial de morts desde gener 2020, quan es van sumar 4.783 morts.