/

Per què no poden anar a l’escola les afganeses?

Els talibans, líders del país des de el passat mes d’agost, han suspès l’educació per totes aquelles noies que fèien secundària

Carlota Segura

El 21 de març de 2022, els talibans van prometre reobrir totes les escoles a l’Afganistan, posant fi a la seva prohibició. Dos dies després, mentre moltes noies es preparaven per al primer dia del nou trimestre escolar, els talibans van revocar aquesta decisió i van anunciar que les escoles secundàries per a noies romandrien tancades.

Des que els talibans han agafat el poder, moltes noies afganes no tenen dret ni a anar a l’escola o al metge, ni a votar. Una noia afgana va dir que “vivim en una terra governada per talibans, que creuen que les dones i les nenes només pertanyen a la cuina, s’han de cobrir de cap a peus i ni tan sols poden sortir sense una escorta masculina”.

Des del meu punt de vista, els talibans, tenen una mirada i un tracte cap a la dona molt diferent del que tenim avui en dia en altres llocs del món. Tenen una manera de pensar i unes lleis extremes, ja que si no les obeeixes, pots ser condemnada a mort. Aquesta situació és molt difícil especialment per les dones, perquè per poder sobreviure, moltes afganeses han de complir aquestes lleis injustes i discriminatòries amb els seus drets. Les dones afganeses tampoc tenen dret a sortir del país i això dificulta molt més la possibilitar d’estudiar. Jo crec que tots els països de l’Unió Europea haurien d’ajudar les dones d’aquest país, i entre tots, derrocar als talibans del poder per incomplir amb la Declaració Universal dels Drets Humans des que van pujar al poder.