Laia i Carla Arce, llibreteres: “Som optimistes i l’any vinent segurament serà millor que aquest 2022”

Les llibreteres de la llibreria Mitja Mosca de Badalona parlen de la situació del sector dels llibres  

Firmat per Marina Podadera Pérez

El passat dissabte 23 d’abril, es va celebrar la diada de Sant Jordi a tota Catalunya. Després de dos anys de pandèmia amb restriccions, per fi es van posar paradetes i la gent va poder sortir als carrers a gaudir d’un dia tant especial i esperat. Encara que hi havia moltes ganes, el dia no va ser com tothom esperava. El Sant Jordi mes esperat va acabar amb parades destrossades a causa de les pluges i la calamarsa. 

Sobre les 13:00h del migdia, va començar la pluja. Al principi, sembalava que serien quatre gotes, però després va començar a ploure més fort i la pluja es va convertir en calamarsa. Molts llibreters van intentar resistir per fer que les seves parades al carrer aguantéssin la pluja, però finalment la majoria d’elles van haver de tancar. El resultat van ser molts llibres trencats, mullats i destrossats.

A continuació, hem volgut parlar amb dues llibreteres que van viure aquell díficil dia en primera persona. Són la Carla i la Laia, treballadores de la llibreria Mitja Mosca, a Badalona.

És el vostre primer Sant Jordi, com el vau viure?

Les dues havíem treballat anteriorment en llibreries de Barcelona, així que no era el primer Sant Jordi treballant, però sí el primer a Badalona i el primer de la nostra pròpia llibreria. Així que el Sant Jordi el vam viure amb il·lusió i una mica de nervis, ja que el fet de ser un projecte nostre sempre hi ha més pressió perquè has de prendre totes les decisions i decidir com vols enfocar aquell dia. Així i tot, l’experiència prèvia en el sector va permetre que molts aspectes els tinguéssim presents i que no resultés tot tan nou.

Amb quines paraules descriuríeu el passat Sant Jordi?

Tot i que va haver-hi moments d’estrès amb el mal temps i quan va volar la carpa, sense dubte ens quedem amb la il·lusió. El Sant Jordi és un moment molt important pels llibreters, no només en l’àmbit de facturació, sinó que és un dia de festa i celebració que gira entorn dels llibres. El fet de viure’l per primera vegada a Badalona i amb el nostre projecte propi va fer que el visquéssim amb il·lusió i alegria.

Quines conseqüències ha tingut la pluja per la vostra llibreria?

La pluja va afectar els dies d’obertura. A Badalona la Fira del Llibre se celebrava del 21 al 23. El dijous 21 ja no vam poder obrir la parada pels forts ruixats i el dia 23 només fins al migdia. El dia 21 a causa del temps vam haver d’anul·lar les firmes que teníem programades. En el nostre cas particular, el dia de Sant Jordi, cap a les 14h ens va volar la carpa, així que vam tancar la parada de la Plaça Pompeu Fabra, tot i que la llibreria va estar oberta tot el dia.

Heu pogut recuperar tots els llibres fets malbé?

Finalment, els danys van ser menys dels que van semblar en un primer moment. Com que ja anàvem preparades amb plàstics molts llibres no es van mullar. També el fet que la gent ens va ajudar mot ràpid quan ens va volar la carpa a tapar tots els llibres va fer que molts se salvessin. El Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre estan valorant les ajudes corresponents a les llibreries afectades pel temporal.

Com creieu que es podria haver evitat la situació?

Cada municipi té unes característiques i un funcionament diferent, així que és molt difícil poder plantejar una solució única per a tothom.

En el cas de Badalona som poques llibreries les que participem, així que un diàleg més fluid entre l’Ajuntament i les llibreries hauria ajudat a buscar solucions conjuntes per la previsió meteorològica prevista per aquells dies.

Com desitjaríeu que fós el Sant Jordi del 2023?

Som optimistes i l’any vinent segurament serà millor que aquest 2022. El calendari de la Fira del Llibre cau en molt bons dies (divendres, dissabte i diumenge) així que segur que hi ha més afluència de gent. Creuem els dits i esperem que el temps acompanyi.